Leenmanslag 51, 2805 HT Gouda
06 3381 8296
info@equineplus.nl

cranio-sacraal therapie

Wat is cranio-sacraal therapie

Cranio-sacraaltherapie is een holistische behandelmethode die voortkomt uit de osteopathie. De Amerikaanse osteopaat W.G. Sutherland ontdekte het grote belang van het cranio-sacrale systeem in het menselijk lichaam. Hij is dan ook verantwoordelijk voor de meeste technieken, zoals die tegenwoordig gebruikt worden. Rond 1940 startte onderwijs in de methode. Maar pas na 1985 vond er een explosieve groei plaats dankzij het werk van Dr. J. Upledger.
Door opvallende resultaten en nieuwe technieken heeft cranio zich ontwikkeld tot een zelfstandige therapie. De laatste jaren wordt, met name in Amerika, wetenschappelijk onderzoek verricht om de erkenning van deze therapie binnen de gezondheidszorg te ondersteunen.
Deze holistische behandelwijze is geschikt voor zowel zieke als gezonde mensen en dieren. Niet alleen wordt het oorspronkelijke natuurlijke evenwicht hersteld en versterkt, maar ook het zelfgenezende vermogen van het lichaam wordt optimaal actief. Het immuunsysteem wordt weer helemaal alert.

In het lichaam zijn drie pompen actief. Zo zorgt het hart ervoor dat er bloed door de aderen stroomt. De longen doen dat met de zuurstof. 

De derde pomp: het cranio-sacraal
De hersenen pompen iedere 6 tot 10 seconden cranio-sacraal vocht vanuit het hoofd (cranium), via het ruggenmerg naar het heiligbeen (sacrum). Via het centrale zenuwstelsel voedt en herstelt dit vocht alle cellen in het lichaam.
Na gebruik van dit vocht, waarin zich inmiddels afvalstoffen hebben opgehoopt, wordt het opgenomen in de bloedbaan. Wordt het ritme door een lichamelijke of emotionele “blessure” in zijn functie belemmerd of verstoord dan belemmert dit de doorstroming in het lichaam en dat heeft een negatief effect op de gezondheid.
Dit zogenaamde cranio sacrale ritme golft door het hele lichaam Het ritme, waarin dit gebeurt, zorgt ervoor dat de botjes van de schedel uitzetten. Vervolgens worden de wervels lichtjes van elkaar geduwd.
Lichamelijk gezien wordt er voornamelijk gewerkt op de schedelbotten, waarvan nog vaak onterecht wordt aangenomen dat ze één massief geheel zijn en de wervelkolom. Indirect wordt er op het hele lichaam gewerkt omdat alles in het lichaam met elkaar verbonden is door middel van het bindweefsel. Ook de organen, de pezen, de spieren en de botten bewegen mee.
Het Cranio-Sacrale ritme kan veranderen. In de loop van het leven slaat het lichaam allerlei trauma’s op, zowel lichamelijk als emotioneel; angst, pijn, woede, verdriet en letsel. Hierdoor raakt het natuurlijke ritme uit balans en kan het niet meer optimaal functioneren.
Door middel van zachte aanrakingen wordt contact gemaakt met het Cranio Sacrale ritme. Het lichaam wordt gestimuleerd om spanningen los te laten. Door deze ontspanning krijgt het hersenvocht meer ruimte om door te stromen. Zo worden blessures opgeheven en ontstaat er in het lichaam meer ruimte en bewegingsvrijheid.

Wat doet de behandelaar?
De behandelaar legt de handen zeer zacht en losjes op het paardenlichaam en laat ze in het cranio sacrale ritme mee bewegen. Daar waar de handen voelen, dat het ritme verstoord is, zit vaak een opeenhoping van afvalstoffen. Je kunt dit zelf onder andere voelen als warmte of als je erover heen gaat met je handen als een stroeve stroperige massa. Het kan ook harder aanvoelen als andere delen van het lichaam.
De behandelaar houdt de handen op die plek en zal kijken of deze de doorstroming weer op gang kan krijgen op die plek.
Ook degene die behandeld wordt, kan dit voelen. Zo kan een paard hier op reageren door zijn hoofd te laten hangen of te gaan likken, kauwen of te gaan briesen. Het kan ook zijn dat hij eerst even onrustig wordt waarna hij het kan verwerken en daarna weer gaat likken, kauwen enz…Soms vallen ze zelfs bijna in slaap of gaan ze staan kwijlen wat het gevolg is van de diepe ontspanning die ze voelen.
De behandelaar werkt met zijn handen en intentie in combinatie met verschillende technieken. De meeste plekken waar de behandelaar aan werkt is het hoofd, de wervelkolom en het bekken omdat dit de werking van het zenuwstelsel, het hormoonstelsel, het immuunsysteem en de functie van het lichaam een flinke oppepper geeft. Daardoor verbetert de beweeglijkheid van het weefsel, neemt de vitaliteit toe en wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd dan wel gereactiveerd. Maar ook zullen de benen en andere plekken, als die aandacht vragen, behandeld worden. 

Zachte methode
Cranio-sacraal therapie is een zachte, manuele behandelmethode. Het versterkt het immuunsysteem, zorgt voor betere vitaliteit en veerkracht en biedt ondersteuning bij het genezingsproces na een ingreep of blessure.
Cranio laat het paard te ontspannen. Ontspannen weefsel maakt doorstroming mogelijk, zodat cellen gevoed worden. De behandelaar schept, door het toepassen van zachte manuele technieken, de voorwaarden zodat het lichaam gaat werken aan herstel. 

Wanneer pas je cranio-sacraal therapie toe?
Deze therapie is toe te passen bij paarden met mentale en fysieke problemen. Het helpt bij:
* het versterken van het immuunsysteem
* het zorgen voor betere vitaliteit en veerkracht
* versnellen van het herstel na een ingreep of blessure.
* slechte balans
* stijfheid
* scheefheid
* hoofdpijn
* hengstigheid
* stress/zenuwachtigheid
* boosheid/agressie
* depressie
* frustratie
* paarden met gedragsproblemen, bv. een schrikkerig paard wordt rustiger, een angstig paard wordt zelfverzekerder en een ‘zure’ merrie zal zich snel beter voelen.
* acute en chronische aandoeningen
* headshaking
* ataxie
* behandeling na een tandartsbezoek