Diamant 7a, 3641 XR Mijdrecht
06 3381 8296
info@equineplus.nl

Spieren

Spieren

Wist u dat?
60 % van het totale lichaamsgewicht van een paard bestaat uit spieren.
spieren reageren op stress of beschadigingen door hypercontracties, wat resulteert in onnodig stress voor een gewricht of andere spiergroep.
Spierpijn het resultaat kan zijn van blessures, te snel afkoelen, structureel of systematisch onbalans, overstretchen en overbelastingen van het paard.
spieren, beschadigd of niet, verschijnen niet op een röntgenfoto
spierproblemen van nature cumulatief zijn; wanneer een spier “vast zit” zal een paard gaan compenseren en problemen in andere spiergroepen of pezen krijgen
een paard net als een mens zich onttrekt aan pijn en daardoor anders gaat bewegen, niet meer zo vloeiend wat uiteindelijk resulteert in een onregelmatig of kreupel paard
een paard, welke in een goede fysieke conditie verkeerd ook psychisch beter functioneert, beter presteert en makkelijker is in de omgang

Wat is nu een spierprobleem?
De meest belangrijke reden van het verliezen van de ‘oorspronkelijke’ bewegingsvrijheid van een paard, is het niet meer volledig kunnen ontspannen van een spier. Door herhaalde aanspanning en krachtinspanning ontstaat er een verhoogde spanning in de spiervezels en een verhard stukje weefsel in de spier. Deze verharding in de spier belemmert de doorbloeding en daarmee het ontspanningsproces van de spier..De spier is hierdoor niet in staat om normaal te functioneren. Spieren werken niet alléén. Zij werken in paren en groepen. Dus op het moment dat er in een bepaalde groep spieren problemen zijn, moet de naast liggende groep de functie overnemen. Dit kan leiden tot overbelasting van andere spiergroepen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, lost het geven van rust of minder beweging de verharding niet op. U zult er wat aan moeten doen!

Hoe herkent u spierproblemen?
Het paard geeft tijdens de verzorging en tijdens het rijden al signalen af van pijn en ongemak, maar deze worden helaas vaak niet herkend. Voor spierproblemen geldt, dat deze uitingen al een eerste indicatie zijn voor blokkades in het spierweefsel en eventuele blessures in de toekomst. Helaas wordt dit nog niet altijd als zodanig (h)erkend en is een vaak gegeven advies de problemen rijtechnisch en door training op te lossen. Er wordt dan gezegd het paard moet er even door heen gereden worden. Allerlei zogenaamde hulpmiddelen worden uit de kast getrokken. Misschien heeft u zelf deze instelling niet, maar dan zult u het ook om u heen zien gebeuren. Paarden geven niet snel op. Daarnaast kan trainen pas een goed resultaat geven, nadat de belemmeringen in het spierweefsel die problemen veroorzaken zijn weggenomen. Op het moment dat deze opgelost zijn, zal de training veel effectiever en efficiënter verlopen. Daarnaast zal de kans op blessures afnemen. Het is dan ook noodzakelijk aandacht te schenken aan deze signalen.

Welke signalen geeft uw paard af?
heeft een duidelijke voorkeur voor links of rechtsom trainen of geen stelling willen nemen naar links en/of rechts, niet recht willen stellen op een rechte lijn, Niet willen nageven, zwaar in de hand zijn, geen fijne aanleuning, lange tijd nodig hebben voordat het paard loskomt, in de wending constant over de buitenschouder weg willen, door het binnen been heen vallen; niet voorwaarts neerwaarts kunnen rijden.
toont verzet, steigert, bokt of zwiept met de staart
onregelmatige stap en draf
moeilijk aanspringen in galop of in de goede galop aanspringen
niet willen verzamelen
start de draf met een hupje
wil niet graag gepoetst worden
is onrustig of bijt bij het opzadelen
hoofdkantelen, tandenknarsen
moeite met lengtebuiging
knikken in de voorknieën
bij het springen: altijd vanuit dezelfde galop de hindernis over; het ene voorbeen hoger optillen dan het andere bij het springen; weigeren voor een hindernis terwijl dat eigenlijk niet bij het paard past.

Helaas wordt er nog te weinig aandacht aan spierproblemen geschonken. De oorzaak van een bewegingsprobleem wordt dan ook niet in het spierstelsel gezocht, maar elders. Het paard blijft met pijn doorlopen. De onbegrepen problemen worden erger. Als het probleem niet wordt opgelost, betekent dit vaak het einde van de relatie tussen eigenaar en paard.

Spierproblemen ontstaan door:
trauma’s, zoals vastliggen in de box, verstappen, uitglijden, over de kop gaan, etc.
onvoldoende warming up of onvoldoende cooling down
manier van trainen: te veel of te vaak belasten (repeated strain)
geforceerd gebruik van hulpteugels
onjuiste pasvorm zadels (krappe boom, scheve kussens, harde kussens etc.)

Als u het bovenstaande herkent, dan wordt het tijd voor een behandeling.
Bij Equineplus zijn er diverse behandelingen en massages mogelijk: een behandeling op het gebied van beweging (paardenfysiotherapie gerichte behandeling), lymfedrainage en lymfetaping, equine taping, Jack Meagher methode, crainosacraalbehandeling, de sportmassage; een combi is ook mogelijk. Sinds kort is er de ITOVI scan. Met deze scanner wordt je paard doorgemeten en levert een aanbeveling voor olien en/of supplementen. Hiervoor gebruik ik de produkten van Young Living. De Vitassage kan ook ingezet worden.