Diamant 7a, 3641 XR Mijdrecht
06 3381 8296
info@equineplus.nl

Bewegingstherapie

Bewegingstherapie

Bewegingstherapie
In dit onderzoek neem ik eerst de gegevens van de klant op en probeer ik dmv een vraaggesprek meer duidelijkheid te krijgen over de klachten. Daarna bekijk ik het paard op stand en in gang, aan de longe, maar soms ook onder het zadel. Aan de hand hiervan ga ik de gewrichten, spieren en banden onderzoeken.

Mobiliserende technieken
Wervelkolom-problematiek of klachten aan de ledematen kunnen ontstaan wanneer gewrichten niet goed bewegen. Deze gewrichtsstoornissen worden ook wel ‘mobiliteitsbeperkingen’ of ‘blokkades’ genoemd. Bewegingen verlopen niet soepel en worden als pijnlijk ervaren. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Door middel van mobilisatie kan de beweeglijkheid van de gewrichten worden vergroot. De stijfheid en pijnlijkheid worden zo verholpen.

Massage
Zoals eerder genoemd, kan het voorkomen dat de spieren van het paard verkrampt zijn geraakt. Verschillende massagetechnieken kunnen worden toegepast om dit te verhelpen,zoals sport- ontspannings-, stresspointmassage. Het doel is verbetering van de doorbloeding, normalisering van de spierspanning en eventueel aanwezige zwelling te verminderen.

Fysische therapie
Deze therapievormen, zoals thermotherapie (warmte/koude) en het toepassen van fysiotechnische apparatuur worden gebruikt als aanvulling op de bewegingstherapie en massage en kunnen achterwege worden gelaten wanneer het paard goed reageert op deze therapie.
Ik heb de volgende apparatuur tot mijn beschikking:
– electrotherapie, tens. Indicaties: spierversterking postoperatief, pijndemping
– massagepad. Indicaties: stijve en pijnlijke ruggen
– warmtetherapie met moorpakking, indicaties stijve en pijnlijke wervelkolom
– young living oliën
– spiertaping

Actieve revalidatie – bewegingstherapie
Deze vorm van revalideren wordt ook wel oefentherapie of hersteltraining genoemd. Het is van het grootste belang dat de bovengenoemde soepelheid van spieren en gewrichten, op de juiste manier wordt onderhouden en verder wordt geoptimaliseerd. Bedoeling is dat het paard weer aansterkt en in staat wordt gesteld om het werk op een gezonde manier aan te kunnen.
De verschillende vormen van hersteltraining zijn: rechtricht training; stapwerk in de trainingsmolen of aan de hand, longeerwerk aan enkele of dubbele longe, revalidatie gerichte training onder het zadel